شاید عجیب باشد که بدانید بازی کردن باعث این همه رشد بشریت شده است! در واقع محققان دریافتهاند که بازی کردن برای بزرگسالان نیز به همان میزان کودکان، دستیابی به پیشرفتهای بیشتر و رشد عاطفی را به دنبال دارد.
پیش از این میدانستیم که بازی کردن موجب رشد تواناییهای کودکان و قدرت حل مسئله در آنها میشود؛ تواناییهایی که در ادامهی زندگی به او کمک ميکند تا مواجههی عقلانیتر و مناسبتری با چالشهای روزانه داشته باشد. این موضوع در روزگار کنونی، با استرسهای روزافزون در جوامع اهمیتی بیش از پیش یافته است.
فواید بازی کردن برای بزرگسالان
ما به عنوان افراد بزرگسال بدون فکر کردن، وقت زیادی را برای بازی کردن فرزندانمان اختصاص میدهیم. درواقع سعی میکنیم تا هر فعالیتی را برای آنان، به بازی شبیهسازی کنیم تا همکاری بهتری با ما داشته باشند و احساس خشنودی بیشتری کنند. با این حال ما برای بازی کردنِ خودمان وقت خاصی در نظر نمیگیریم.
تحقیقات نشان میدهد بزرگسالان زیادی با بازی کردن دریافتهاند که اسباب بازیها موجب آسایش ذهنی و تمدد اعصاب آنها میشود. همچنین میتواند ارتباط موثری بین دوستان و اعضای خانوادهشان ایجاد کند و بهبود روابط را به دنبال داشته باشد.
یک دکترای فیزیک کوانتوم در دانشگاه استنفورد میگوید:
انسان باید بازی کند! فرقی نمیکند چه سنی داشته باشد. بازی کردن اصل زندگیست! درست در مقابل کار کردن، استراحت کردن و هر فعالیت اجتماعی دیگری. بازی کردن به انسان -فارغ از رده سنی!- نیرو میدهد، انرژی میدهد، او را از فکر و غم رهایی میبخشد. البته توجه داشته باشید که بازی کردن زمانی که آن را خیلی جدی بگیرید و تمرکز خود را روی برنده شدن بگذارید، اثرات مفیدش را از دست میدهد!
پس بازی را تنها بهخاطر نفس بازی کردن انجام دهید، نه مسائل دیگر. حالا تصور کنید که بهعنوان یک فرد بزرگسال عروسک بازی کنید! زمانی که به عروسک خود یک نام میدهید و با صدای خود از جانب او صحبت میکنید، اتفاقی خارقالعاده در شما رخ میدهد. فرد از خودش رها میشود! نفْس انسان برای لحظاتی خاموش و ساکت میشود و او را به حال خودش میگذارد.
پس بیایید مزایای بازی کردن برای بزرگسالان را با هم مرور کنیم:
۱- بهبود سلامت کلی
یک مطالعه در سال ۲۰۱۱ روی ارتباط میان بازی کردن با ویژگیهای شخصیتی ازجمله خنداندن دیگران، آسانگیری و چاره جویی تحقیق کرده است. به اعلام مجله سلامتی سایک سنترال، در تحقیق مذکور از افراد خواسته شد تا این رفتارها را در خود اولویتبندی کنند: خود انگیختگی، ابراز خود، خلاقیت، سرگرمکننده بودن و بامزه بودن.
دانشمندان با بررسی این اطلاعات دریافتند که هر چه فردی بازیگوشتر باشد، خصوصیات مثبت زیر را بیشتر نشان میدهد:
- خلاقیت
- درک زیبایی
- روبهرو شدن با مسائل زندگی با هیجان و انرژی
- شیطنت و سرزندگی بیشتر در ابراز عشق
- امیدوار بودن
- شوخ طبع بودن
تحقیق دیگری در سال ۲۰۱۳ نیز نشان داد که بازی کردن و بازیگوش بودن ارتباط مستقیمی با سلامت کلی بدن و رضایت از زندگی دارد. طبق این مطالعه، بزرگسالان اهل شوخی و بازی بیشتر به انجام فعالیتهای شادیآور تمایل داشتند و نسبت به بزرگسالان عادی با سطح بازیگوشی کمتر، رویکرد سرزندهتری در زندگی از خود نشان میدادند.
۲- کنترل بهتر استرس
گذراندن زمان با چیزهایی که لذت و شادی برای فرد به ارمغان میآورند، تاثیری آرامشبخش بر مواجهه با استرس میگذارد؛ این موضوع را تحقیقی در سال ۲۰۱۳ ثابت کرده که همچنین نشان میدهد بازی کردن باعث پذیرش بیشتر و داشتن نگاه جدید به زندگی میشود.
۳- بهبود سلامت جسمانی
نیاز به توضیح اضافات نیست که تمایل به بازی کردن منجر به فعالیت جسمانی بیشتر میشود. بزرگسالانی که اهل بازی هستند، همچنین تمایل بیشتری به فعالیتهای درگیرکنندهی عضلات بدن نشان میدهند؛ برای مثال پریدن و طناب زدن و آب بازی کردن.
طبق نتایج یک تحقیق، بازی کردن بهصورت روزانه منجر به بهبود دیابت نوع یک میشود. بهصورت کلی، بازی کردن با اسباب بازیها باعث کاهش سطح استرس، رشد خلاقیت و بهبود وضعیت جسمی و روحی میشود.
۴- بهبود عملکرد شناختی
زندگی روتینوار و محیطهای کاری خستهکننده باعث کاهش عملکرد شناختی ذهن میشوند. همه افراد قادر به انجام دادن تمرینهای ذهنی و رشد شناختی مستمر نیستند. در نتیجه، بازیها و اسباب بازیها میتوانند به کمک آنها بیایند و قدرت تخیل، خلاقیت و حل مسئله را تقویت کنند.
انجام بازیهای رومیزی مانند شطرنج، پازلهای هزار تکه یا حل کردن جدول و بازیهای کارتی میتوانند از مشکلات مربوط به حافظه جلوگیری کنند یا جلوی رشد این مشکلات را بگیرند. بهعلاوه، تعامل اجتماعی که به همراه این بازیها شکل میگیرد، کاهش سطح استرس و اضطراب را به دنبال دارد.
انواع بازی برای بزرگسالان
وقتی به بازی کردن فکر میکنیم، ممکن است تصویر یک کودک در حال بازی کردن با عروسک یا دویدن کودکان دنبال هم، در ذهنمان نقش ببندد. اما فعالیتهای بسیار زیاد دیگری هم میتوانند بازی محسوب شوند؛ پس ابتدا باید تعریفی از بازی کردن داشته باشیم.
بازی کردن به هرگونه فعالیتی گفته میشود که برای فرد، شادی و هیجان به همراه بیاورد؛ بهطوریکه گذر زمان از دست او خارج شود. در نتیجه فعالیتهای زیر هم میتوانند شامل بازی کردن شوند:
- وقت گذراندن با دوستان
- جوک تعریف کردن برای همکار و آشنا
- پرتاب کردن دیسک پرنده در پارک و ساحل
- آواز خواندن در ماشین و حمام
- بالا رفتن از درخت
- ساز زدن
- رنگ آمیزی
- لباس مبدل پوشیدن با بچهها
- ساختن آدم برفی در حیاط خانه
- بازی کردن با حیوانات
- اسم فامیل بازی کردن
- دوچرخه سواری تفریحی
- ویدئو گیم
- تمبر جمع کردن
- ورزش کردن
- خاطره نوشتن
- مدلسازی کردن مانند کاردستی
- عکاسی از اسباب بازیها
تعریف دیگری که باید در نظر بگیریم، تعریف اسباب بازی است. اسباب بازی نیاز نیست الزاما بچگانه باشد. برای یک فرد بزرگسال، حتی لوازم ورزشی، ابزارهای الکترونیکی و ابزارهای برقی میتوانند موجب سرگرمی و گذر زمانی فرحبخش شوند. اما بیایید به یک سوال عجیب پاسخ بدهیم:
آیا بزرگسالان هم میتوانند عروسک بازی کنند؟
پاسخ این است که هیچ ایرادی در چنین فعالیتی وجود ندارد و تنها ترس از قضاوت دیگران جلوی ما را میگیرد. شما میتوانید هرگونه فعالیتی که به نظر بچگانه میرسد انجام دهید. این اصلا عجیب نیست! بلکه سرزنده بودن شما و لذت بردنتان از زندگی را نشان میدهد. بزرگسالان زیادی هنوز بازی میکنند، درست مانند بچهها. برخی افراد حتی از این طریق، تامین معاش هم میکنند؛ مانند عکاسان اسباب بازی.
شاید تصور کنید عکاسی از اسباب بازیها، نوعی عکاسی محصول محسوب میشود اما حقیقت این است که رشتهای به این نام وجود دارد که فرد عکاس سعی در تعریف کردن داستان و نشان دادن موقعیتی خاص دارد. در ادامه چند نمونه عکاسی به این شیوه را مشاهده میکنید.
چطور به یک بزرگسال اهل بازی و تفریح تبدیل شویم؟
اکثر بزرگسالان در زمان آزاد خود، وقتی را برای بازی کردن و بازیگوشی کردن در نظر نمیگیرند. پس نیاز است تا بهصورت کاملا آگاهانه اقدام به ایجاد فرصت و فضای مناسب بازی کردن کنیم. در ادامه ترفندهایی را در این زمینه با شما در میان میگذاریم:
۱- روحیه بازی کردن خاص خود را بیابید
دکتر استوارت براون، محقق و بنیانگذار موسسه ملی بازی، هشت روحیه خاص بازیکردن در افراد معرفی میکند که باعث پیدا کردن بازی مناسب شخصیت شما میشود:
- کلکسیونر: اهل جمع کردن و گردآوری محصولی خاص مانند تمبر یا ماشین لوکس
- اهل رقابت: علاقمند به بازی کردن طبق اصول (به منظور برنده شدن) با طرحریزی و نقشه کشیدن
- خالق یا هنرمند: علاقمند به ساختن یا به کار انداختن چیزها، نقاشی، نجاری، دکوراسیون، تعمیر یا دوختن
- سرپرست یا رهبر: علاقمند به برنامهریزی و مدیریت کردن، مانند میزبانی کردن جشنها
- کاوشگر: اهل کشف و اکتشاف فیزیکی یا فکری
- دلقک: اهل شوخی و خنده و مسخره بازی مانند پانتومیم
- جنبشی حرکتی: علاقمند به تکان دادن اعضای بدن، مانند رقص تفریحی یا یوگا کردن
- قصهگو: علاقه به گوش دادن یا تعریف کردن داستان، مانند تئاتر رفتن یا خاطره نوشتن.
۲- ورزش را به بازی تبدیل کنید!
یکی از مهمترین مزیتهای بازی کردن به عنوان فردی بزرگسال این است که ناخودآگاه باعث میشود فعالیت جسمانی داشته باشیم؛ و همانطور که میدانیم، ورزش مستمر مزایای متعددی در سلامت ذهن و روان دارد.
پس بهجای آنکه ورزش را مانند وظیفهای اجباری ببینید، راههایی خلاقانه و مفرح برای انجام دادنش بیابید. مثلا روشهای زیر را امتحان کنید:
- بهجای شنا در عرض استخر، با فرزندان یا دوستانتان مسابقه شنا یا پرش در استخر بگذارید.
- بهجای پیاده روی سریع میتوانید گرگم به هوا بازی کنید یا بهدنبال دیسک پرنده بدوید.
- بهجای وزنه زدن، کلاس صخرهنوردی ثبتنام کنید.
۳- ذهنیت سرزنده و اهل بازی داشته باشید
بازیگوش بودن و سرزندگی به همان اندازه که به فعال بودن اشاره دارد، به طرز فکر فرد هم مربوط می شود. دکتر براون در این باره میگوید: ممکن است دو نفر درحال پرتاب کردن توپ برای یکدیگر باشند اما یکی از آنها درحال بازی باشد و دیگری نه! در نتیجه مهم است که ما برای بازی کردن، ذهنیت درستی داشته باشیم. نویسندهی کتاب «چگونه بازی کردن ذهن را شکل میدهد، قوه خیال را رشد میدهد و روح میبخشد»، ذهنیت بازیگوش داشتن را غرق شدن در فعالیتی میداند که لذت و شادی به همراه میآورد و زمان را به فراموشی میسپارد.
جمع بندی
حالا میتوانید با خیال راحت، اسباب بازیهای قدیمی خود را از جعبه درآورید و در اتاقتان قرار دهید. اگر دلتان خواست، گاهی با آنها بازی کنید و صداگذاری هم روی آنها انجام دهید. حتی میتوانید اسباببازیهایی که در زمان کودکی در حسرتشان بودید اما مسائل مالی اجازه نداد آنها را بخرید، تهیه کرده و بالاخره تجربهشان کنید.
با اجازه دادن به خودتان برای اینکه آزادانه بازی کنید و لحظاتی مانند کودکان رها باشید، سلامت روحی و ذهنی را برای تمام طول عمر به خود هدیه میکنید. بهخصوص بازی کردن در رابطه و با همسر بسیار مفید و اثربخش روی سلامتی است. بازی کردن با شریک عاطفی باعث تقویت و استحکام رابطهتان میشود. وارد کردن عنصر تازگی به رابطه، قویترین عامل حفظ ارتباط است و وارد کردن یک اسباب بازی به ارتباطتان، مانند صحبت به زبانی جدید با اوست.
در این روزگار سراسر خشم و استرس و ناامیدی، لحظاتی خودتان را در اختیار بازی، خنده، خیالپردازی و خودانگیختگی بگذارید. این موارد درست به اندازهی خوردن، خوابیدن و استراحت کردن برای حیات ما ضروری هستند.
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
امتیاز شما*:
دیدگاه *
نام *
ایمیل *